Mi a búvárkodás lényege?

Kérdezz öreg búvárokat a búvárkodás lényegéről, és a válaszok között valószínűleg a következőket fogod hallani: „Kikapcsolódás”, „Utazás”, „Nyugalom” és „Jó társaság”. Bár ezek mindegyike helyesnek tűnik, az igazi válasz mélyebb és lényegesebb. Mindenki, aki a búvárkodásban érintett tudja, hogy az igazi lényeg az életérzésben rejlik. Az életfelfogás az, ami megkülönbözteti a búvárokat a nem búvároktól.

 Ha végiggondoljuk, a búvárkodás elejétől végéig tartó átalakító folyamat. Az emberek, miután megtanultak búvárkodni, már nem ugyanazok. Ahogy a búvárok felfelé haladnak az oktatási lépcsőn, az új élmények és információk révén más emberekké válnak. A búvárkodás által megismerhetjük a stressz oldás legjobb módszerét, hiszen aki egyszer a víz alá merült, már tudja, hogy a víz alatt nem léteznek problémák. A búvártársadalom tagjaként új életcélt találhatunk magunknak, amely sikert, élményt, örömöt és elismerést jelenthet, kinek-kinek szándéka és érdeklődése szerint.

 Amit a búvárkodás igazán kínál, az az átalakulás. Akár hisszük, akár nem, a búvárkodás igenis megváltoztatja az emberek életét. Nem minősítő kártyát, vagy egy búvár felszerelési tárgyat vásárolunk, hanem azt, amit képesek leszünk megtenni azzal a felszerelési tárggyal vagy minősítéssel. Nem az oktató könyveket kell megvásárolnunk, hanem az élményt, amit az elolvasásuk által szerzett tudással megszerezhetünk.

 Hagyjunk fel azzal a gondolattal, hogy a célunk egy minősítő kártya megszerzése vagy felszerelés birtoklása. Ne azért végezzünk tanfolyamot, hogy alapfokú vagy képzettebb búvárrá váljunk, hanem azért, amit ennek révén megtehetünk, vagy amivé ez által válhatunk. Törekednünk kell arra, hogy a tanfolyamok során tovább vigyük életünk átalakításának folyamatát.

Egy jó oktató irányításával minden esemény (merülés, gyűlés, társadalmi összejövetel, stb.) amiben részt veszünk, igazi és megnyerő élmény lehet számunkra. Akkor tudunk legmélyebben magunkba nézni, ha búvárkodunk. Életünk legemlékezetesebb élménye az lesz, amit a merülések során élünk át.

 A búvárkodás összehoz embereket, hogy megosszák egymással ezeket az élményeket; ilyen módon a közös célokat és eredményeket is megosztják egymással. A csoportok tagjai tanulhatnak egymástól, erősítik egymás motivációját és megerősítik annak helyességét, amivé válni akarnak.

 Természetesen nem mindenki van tudatában annak, melyek is az igazi céljai a búvárkodásnak, néha valószínűleg nem is tudjuk pontosan mit szeretnénk elérni a búvárkodás révén. Törekednünk kell arra, hogy egyensúlyt teremtsünk, szabadságot szerezzünk, a folyamaton végig kell mennünk, hogy elérhessük a célt. Az úton megtett minden lépés örömet, kihívást és élményt szerez majd számunkra, ahol oktatónk mentorunk, edzőnk, vezetőnk, partnerünk és barátunk lesz egyszerre. Az egész folyamatnak jól hangszereltnek és célirányosnak kell lennie. Semmi se történjen véletlenül. Biztosan lesznek meglepetések, de az útnak kezdettől fogva tisztának és világosnak kell lennie. És a cél…Az élet. A szemlélet, amely megismerésével kivétel nélkül mindenki felfedezheti saját magát és az örök élményt, amit a búvárkodás nyújthat. 

Ha hozzánk csatlakozol, akkor a legjobbak között leszel!

 

 

 

 

 

 

vissza
kapcsolat e-mail

Legfrissebb hírek

© 2010, Kossuth SE